AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Psoun prériový
  • Latinský název
  • Cynomys ludovicianus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:hlodavci
Podřád:veverkočelistní
Čeleď:veverkovití
Rod:psoun
Druh:psoun prériový

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 30 do 40 cm
  • Délka ocasu:
  • od 8 do 11 cm
  • Hmotnost:
  • od 0,9 do 1,3 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 27 do 33 dnů
  • Počet mláďat:
  • 4 - 5
  • Délka života:
  • 8,5 let

Facebook

Psoun prériový

Psoun prériový
(Cynomys ludovicianus)

Popis zvířete

Psoun prériový je denní hlodavec, který žije od jihozápadní Kanady až po severní Mexiko. Psounů je pět druhů.

Své aktivity přizpůsobují počasí, preferují travnaté biomy. Obývají planiny v nadmořských výškách 1 300 – 2 000 m. Dorůstají 30–40 cm. Váží kolem 0,9–1,3 kg. Ocas je dlouhý 7–11 cm. Konečky srsti jsou v zimě černé a létě bílé.

Samice rodí po 30 dnech březosti 4–5 slepých a holých mláďat. Ta opouštějí noru po 6 týdnech. Převážně mají srst pískově hnědou. Konečná třetina ocasu a hmatavé fousky jsou černé. Živí se rostlinami například: pýrem, bizoní trávou, určitými druhy slézu a v létě aromatickými keříky Chrysothamnus nauseosus, v zimě pak bodláky, kaktusy, kořeny a podzemními cibulemi. Když jsou jejich oblíbené druhy trav spaseny, nechají toto území ležet ladem, dokud tráva opět nenaroste. A naopak – jsou natolik chytří, že se snaží vyhubit druhy rostlin, které jim zrovna příliš nechutnají. Vždy ukousnou jejich výhonky a tím získají prostor pro žádané druhy rostlin.

Dostali se i do Evropy díky dovozu z Ameriky, kde je odchytávali a dováželi v otřesných podmínkách. Tento dovoz byl nakonec zakázán kvůli opičí nemoci (Monkey Pox).

Zajímavosti

Hlavní společenskou jednotkou psouna je rodina (rodinný klan). Je složený z jednoho samce, několika samiček a jejich dětí. Několik rodin tvoří strážní skupinu, jejichž úkol je hlídat a hájit teritoria a doupata, přičemž vyskakují, štěkají, klapou s vyceněními zuby a ježí se jim srst na ocase. Strážní skupiny vytvářejí společenství tzv. města, na ploše 65 hektarů. Každá rodina má svoji vlastní soustavu nor, jejich vchod je chráněn valem ze zeminy, aby do nor nenatekla voda.

Když se potkávají dva psouni z různých rodin, pozdraví se letmým polibkem a očichají si navzájem řitní žlázy.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění