AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Puštík brýlatý
  • Latinský název
  • Pulsatrix perspicillata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:sovy
Čeleď:puštíkovití
Rod:puštík
Druh:puštík brýlatý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 46 cm
  • Délka ocasu:
  • 850

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Puštík brýlatý

Puštík brýlatý
(Pulsatrix perspicillata)

Popis zvířete

Puštík brýlatý (Pulsatrix perspicillata) je velká tropická sova.

Dorůstá přibližně 46 cm a váží asi 850 g. Má velmi charakteristické zbarvení, je většinou černohnědý se žlutohnědým břichem a nápadnou bílou kresbou na obličeji, která nápadně připomíná brýle, a tmavým zobákem se světlejším koncem. Obě pohlaví jsou si přitom zbarvením velmi podobná, mladí ptáci mají v porovnání s dospělcemi světlejší zbarvení zobáku.

Po celý rok obývá zejména staré lesní porosty na území Střední a Jižní Ameriky v rozmezí od jižního Mexika a Trinidadu až po jižní Brazílii, Paraguay a severozápadní Argentinu. Ačkoli je v současné době stále zařazen mezi málo dotčené druhy, jeho populace je silně ohrožována zejména silným úbytkem jeho přirozeného biotopu.

Vyskytuje se jednotlivě. Je aktivní v noci, požírá většinou savce a hmyz, loví však i netopýry a ptáky včetně menších druhů sov. Hnízdí ve stromových dutinách, kam klade obvykle 2 světlá vejce, na kterých sedí pouze samice přibližně po dobu 35 dnů.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění