AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Puštík proužkovaný
  • Latinský název
  • Strix varia

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:sovy
Čeleď:puštíkovití
Rod:puštík
Druh:puštík proužkovaný

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • 50 cm

Facebook

Puštík proužkovaný

Puštík proužkovaný
(Strix varia)

Popis zvířete

Puštík proužkovaný (Strix varia) je noční pták z čeledi puštíkovitých (Strigidae).

Popis

Puštík proužkovaný dosahuje výšky okolo 50 cm, hlavu má dokonale kulatou a širokou s tmavohnědýma očima. Jeho opeření je hnědé s intenzivním tečkováním, má bílou hruď s podélným proužkováním a s příčnými vlnkami na hrudi.

Výskyt

Obývá smíšené lesy, ale hnízda si staví v čistě listnatých porostech v blízkosti vod. Obývá Severní Ameriku, Evropu a Asii.

Chování

Houkání tohoto puštíka patří k těm nejneobvyklejším z nočních zvuků. Prozrazuje svou přítomnost vysoce znějícím hlasem, pohově odpovídá magnetofonovému záznamu, nebo dobré hlasové napodobenině.

Své hnízdo umisťuje do dutin stromu, které se dají využívat několika generacemi, nebo až desítky let. Také využívá opuštěná hnízda dravců a krkavcovitých pěvců. Obvykle snáší dvě až tři bílá vejce.

Potrava

Mezi jeho potravu patří malí savci, plazi, menší ptactvo, obojživelníci a korýši.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii