AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek andský
  • Latinský název
  • Chroiocephalus serranus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek andský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek andský

Racek andský
(Chroiocephalus serranus)

Popis zvířete

Racek andský (Chroiocephalus serranus) je malým až středně velkým jihoamerickým druhem racka z rodu Chroiocephalus, hnízdící ve vysokých polohách And.

Popis

Racek andský připomíná na první pohled vzdáleně příbuzného racka chechtavého, má však zcela odlišnou kresbu křídel. Dospělí ptáci mají tmavohnědou hlavu s bílými srpky nad a pod okem, bílé břicho a ocas a šedý hřbet. Křídla jsou šedá, ruční letky bílé s černými špičkami a rozsáhlými bílými skvrnami před špičkou krajních tří letek. Nohy a zobák jsou tmavě červené. V prostém šatu se kresba na hlavě redukuje na tmavou skvrnu za okem. Mladí ptáci se podobají dospělým v prostém šatu, mají však rozsáhlejší tmavou kresbu křídla a tmavohnědé ruční krovky, loketní letky a pásku na ocase.

Výskyt

Racek andský hnízdí na horských jezerech vysokých And od Ekvádoru přes Peru po Bolívii, Chile a severozápadní Argentinu. Mnoho ptáků zůstává v zimě v Andách, část táhne zimovat na tichooceánské pobřeží Jižní Ameriky od Ekvádoru po Valparaiso (Chile). Nehnízdící ptáci zde zůstávají po celý rok.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii