AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek arabský
  • Latinský název
  • Ichthyaetus hemprichii

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek arabský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek arabský

Racek arabský
(Ichthyaetus hemprichii)

Popis zvířete

Racek arabský (Ichthyaetus hemprichii) je středně velkým severoamerickým druhem racka z rodu Ichthyaetus.

Popis

Dospělí ptáci se poněkud podobají racku bělookému, liší se především zbarvením zobáku, který je žlutý s černou páskou na špičce a červenou špičkou. Hlava a hrdlo jsou černé, hruď a prsa tmavošedé, břicho, proužek na krku a ocas bílé. Křídla jsou tmavošedá s černošedými letkami, nohy žluté. V prostém šatu (v zimě) je barva hlavy o něco světlejší. Mladí ptáci mají šedohnědou hlavu, hruď, hřbet a křídla, bílé břicho a kostřec a bílý ocas s černou páskou na konci.

Výskyt

Racek arabský hnízdí podél pobřeží Arabského poloostrova a v přilehlé části Afriky na jih po Keňu; mimo to izolovaně v jižním Pákistánu. Ptáci z oblasti Rudého moře jsou stálí, severnější populace táhnou na zimoviště na východním pobřeží Afriky na jih po Mozambik. Zatoulaní jedinci byli zjištěni v Izraeli, Jordánsku, Libanonu, dále ve vnitrozemí východní Afriky a na východ po Indii.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii