AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek bouřní
  • Latinský název
  • Larus canus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Čeleď:rackovití
Druh:racek bouřní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 40 do 56 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 110 do 120 cm
  • Hmotnost:
  • od 300 do 600 g

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek bouřní

Racek bouřní
(Larus canus)

Popis zvířete

Racek bouřní (Larus canus) je středně velký racek rozšířený v Evropě, severní Asii a v Severní Americe. Nejhojněji se přitom vyskytuje v Evropě, kde žije více než jedna polovina z celé světové populace, která je v současné době odhadována na 1 000 000 párů.

Popis

-Délka těla: 40-56 cm
-Rozpětí křídel: 110-120 cm
-Hmotnost: 300-600 g

Dorůstá velikosti vrány a je o něco menší než racek tříprstý, s kterým bývá občas zaměňován. Opeření na břišní straně těla, hrdle a hlavě má čistě bílé, končetiny žlutozelené, křídla svrchu šedá s černo-bílými špičkami a úzký a žlutý zobák.

V zimě má šedé proužkování na hlavě, na zobáku se většinou objeví červená skvrna a na ocase černý příčný pás. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Mladí ptáci jsou na břiše, hlavě a hrdle hnědě skvrnití s černohnědými letkami na křídlech. Do šatu dospělých se vybarvují až ve třetím roce života.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii