AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek černozobý
  • Latinský název
  • Chroiocephalus bulleri

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek černozobý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek černozobý

Racek černozobý
(Chroiocephalus bulleri)

Popis zvířete

Racek černozobý (Chroiocephalus bulleri) je malým až středně velkým novozélandským druhem racka z rodu Chroiocephalus.

Popis

Dospělí ptáci mají bílou hlavu, tělo a ocas, hřbet a křídla jsou světle šedá, krajní ruční letky jsou bílé s černými špičkami (kresba podobná racku chechtavému). Zobák a nohy jsou černé, oko je světlé. Prostý šat se od svatebního neliší. Mladí ptáci mají hnědě zbarvené křídelní krovky, černé špičky všech letek, černé špičky ocasních per (mimo krajních) a tmavé skrvny na temeni a za okem. Zobák je růžový s tmavou špičkou.

Výskyt

Hnízdí pouze na Novém Zélandu, především na Jižním ostrově, s malými koloniemi na Severním ostrově. Po vyhnízdění se ptáci rozptylují po pobřeží obou ostrovů.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii