AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek čínský
  • Latinský název
  • Saundersilarus saundersi

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek čínský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek čínský

Racek čínský
(Saundersilarus saundersi)

Popis zvířete

Racek čínský (Saundersilarus saundersi) je malým východoasijským druhem racka, jediným zástupcem monotypického rodu Saundersilarus.

Popis

Dospělí ptáci se podobají malému racku chechtavému, mají však černou hlavu s výraznými bílými srpky nad a pod okem, tmavé červenohnědé nohy a výrazně hákovitý černý zobák. Černá kresba křídla má menší rozsah, vnitřní ruční letky jsou světlé. V prostém šatu (v zimě) je hlava bílá s tmavou skvrnou na temeni a za okem. Mladí ptáci se podobají dospělým v prostém šatu, mají však křídelní krovky s hnědou špičkou, černé špičky všech letek a černou pásku na konci ocasu.

Výskyt

Racek čínský hnízdí pouze v jihovýchodní Číně a jižní Koreji, světová populace čítá 3 500-4 500 párů. Tažný, zimuje na pobřeží Číny a nejjižnějšího Japonska a Koreje, na jih po severní Vietnam. Zatoulaní ptáci byli zaznamenáni ve východním Rusku.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii