AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek hnědohlavý
  • Latinský název
  • Chroiocephalus brunnicephalus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek hnědohlavý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek hnědohlavý

Racek hnědohlavý
(Chroiocephalus brunnicephalus)

Popis zvířete

Racek hnědohlavý (Chroiocephalus brunnicephalus) je malým až středně velkým středoasijským druhem racka z rodu Chroiocephalus.

Popis

Dospělí i mladí ptáci se podobají racku chechtavému, mají však odlišnou kresbu křídla. Krajní ruční letky jsou černé, u dospělých ptáků s bílými skvrnami u špiček dvou krajních letek (bílé u racka chechtavého). Zobák je červený s tmavou špičkou, nohy červené.

Výskyt

Racek hnědohlavý hnízdí na jezerech a mokřadech střední Asie s centrem rozšíření na Tibetské náhorní plošině ve výšce 3 000 až 4 500 m n. m. Mimo Tibet hnízdí ještě v Tádžikistánu a východní Číně. Tažný, zimuje na pobřeží Indického oceánu od jižního Pákistánu po Thajsko, pravidleně v menším množství až po Hongkong. Zatoulaní ptáci byli zjištěni v Bhútánu, na Maledivách, v Íránu, Ománu a Izraeli.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii