AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek jižní
  • Latinský název
  • Larus dominicanus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek jižní

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek jižní

Racek jižní
(Larus dominicanus)

Popis zvířete

Racek jižní (Larus dominicanus) je velkým druhem racka ze skupiny velkých bělohlavých racků rodu Larus.

Popis

Dospělí ptáci mají bílou hlavu, tělo a ocas, černošedý hřbet a křídla s dílou skvrnou na špičce krajní letky; zobák je žlutý s červenou skvrnou u špičky, nohy zelenavé až žluté. Hlava zůstává bílá i v prostém šatu. Mladí ptáci jsou celkově hnědě zbarvení, s černým zobákem.

Výskyt

Racek jižní hnízdí na celé jižní polokouli – Nový Zéland, Jižní Amerika, jižní Afrika, Madagaskar, Antarktida (Antarktický poloostrov a přilehlé ostrovy). V roce 1958 se rozšířil do Austrálie, kde je nyní početný. Po vyhnízdění se rozptyluje k severu, přičemž zaletuje až na severní polokouli. V posledních letech se tímto směrem výrazně rozšířil, od roku 1989 hnízdí malá kolonie ve Spojených státech (Louisiana), v letech 1997-1999 hnízdil ve smíšeném páru s rackem středomořským v Mauretánii.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii