AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek kamčatský
  • Latinský název
  • Larus schistisagus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek kamčatský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek kamčatský

Racek kamčatský
(Larus schistisagus)

Popis zvířete

Racek kamčatský (Larus schistisagus) je středně velkým východoasijským druhem racka ze skupiny velkých bělohlavých racků rodu Larus.

Popis

Dospělí ptáci se poněkud podobají racku žlutonohému; mají bílou hlavu, tělo a ocas, tmavošedý hřbet, tmavošedá křídla s černými špičkami a bílými skvrnami u špičky krajních 1-2 letek. Nohy jsou růžové, zobák je žlutý s červenou skvrnou u špičky. V zimě je hlava a krk tmavě proužkovaná. Mladí ptáci jsou celkově hnědavě zbarvení.

Výskyt

Racek kamčatský hnízdí na pobřeží východní Asie od Čukotky po severní Japonsko, s největšími koloniemi na Kamčatce. Stálý druh, část ptáků zaletuje po jižní Čínu a Tchajwan, pravidelně také na Aljašku. Zatoulaní ptáci byli zaznamenáni ve vnitrozemí Severní Ameriky (po Texas) a na Havajských ostrovech. V listopadu 2008 byl poprvé pozorován v Evropě (Litva).



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii