AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek kanadský
  • Latinský název
  • Larus thayeri

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek kanadský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek kanadský

Racek kanadský
(Larus thayeri)

Popis zvířete

Racek kanadský (Larus thayeri) je středně velkým severoamerickým druhem racka ze skupiny velkých bělohlavých racků rodu Larus. Dříve byl považován za poddruh racka bělokřídlého (Larus glaucoides).

Popis

Dospělí ptáci se podobají racku stříbřitému, černé zbarvení špiček křídel je však redukované; mají bílou hlavu, tělo a ocas, šedý hřbet, šedá křídla s černou a bílou kresbou na špičce. Nohy jsou růžové, zobák je žlutý s červenou skvrnou u špičky. V zimě jsou hlava a krk šedavé. Mladí ptáci jsou celkově šedohnědě zbarvení.

Výskyt

Hnízdí v arktické Kanadě. Tažný druh, přeletuje napříč kontinentem, zimuje na tichooceánském pobřeží Severní Ameriky od Aljašky po Kalifornii. Mnohem vzácněji, i když pravidelně, zimují na východním pobřeží (na jih po New Jersey) a v Japonsku. Zatoulaní ptáci byli zaznamenáni v jihovýchodních Spojených státech, Mexiku, Koreji a také v Evropě (Irsko, Norsko, Dánsko).



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii