AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek kapský
  • Latinský název
  • Chroiocephalus hartlaubii

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek kapský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek kapský

Racek kapský
(Chroiocephalus hartlaubii)

Popis zvířete

Racek kapský (Chroiocephalus hartlaubii) je malým až středně velkým jihoafrickým druhem racka z rodu Chroiocephalus. Dříve byl považován za poddruh racka australského (Larus novaehollandiae).

Popis

Podobá se příbuznému racku australskému, od něhož se liší tmavou duhovkou, štíhlejším zobákem, bílými skvrnami na špičce dvou (ne tří) krajních ručních letek a ve svatebním šatu světlošedou hlavou oddělenou od těla úzkým tmavým proužkem.

Výskyt

Hnízdí v jižní Africe od Jihoafrické republiky (mys Infanta) na sever po Walvis Bay v Namibii. V oblasti Walwis Bay hnízdí ve smíšené kolonie s rackem šedohlavým, se kterým se zde často kříží. Po vyhnízdění se ptáci rozptylují v oblasti hnízdění.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii