AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek krátkozobý
  • Latinský název
  • Rissa brevirostris

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek krátkozobý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek krátkozobý

Racek krátkozobý
(Rissa brevirostris)

Popis zvířete

Racek krátkozobý (Rissa brevirostris) je středně velkým druhem racka z rodu Rissa.

Popis

Dospělí ptáci mají bílou hlavu, tělo a ocas, šedý hřbet a šedá křídla s černými špičkami; zobák je žlutý. Od blízce příbuzného racka tříprstého (Rissa tridactyla) se liší červeným zbarvením nohou (černé u racka tříprstého). Mladí ptáci jsou mezi všemi druhy racků unikátní absencí tmavé ocasní pásky (ocas je čistě bílý).

Výskyt

Racci krátkozobí hnízdí v oblasti Beringova moře a Aleut, v zimě se rozptyluje jižně od arktického ledu v severním Tichém oceánu. Zatoulaní ptáci byli zjištění ve vnitrozemí Aljašky a na jih po Oregon a Nevadu ve Spojených státech.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii