AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek lávový
  • Latinský název
  • Leucophaeus fuliginosus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek lávový

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek lávový

Racek lávový
(Leucophaeus fuliginosus)

Popis zvířete

Racek lávový (Leucophaeus fuliginosus) je středně velkým druhem racka z rodu Leucophaeus. Je endemickým druhem Galapážských ostrovů.

Popis

Dospělí ptáci jsou celí šedí, s hnědošedou hlavou, bělavým břichem a světle šedým ocasem s tmavošedými středními pery. Nohy jsou černé, zobák černý s červenou špičkou. Nad a pod okem má bílé srpky. Mladí ptáci jsou celí tmavohnědí, s černými nohami a zobákem. Tmavé zbarvení je adaptací na život v lávových polích; jde o kryptické zbarvení, pomáhající vyhnout se kontaktu s ptáky, okrádajícími racky o jejich kořist.

Výskyt

Endemit Galapážských ostrovů, celková populace byla koncem 60. let 20. století odhadována na 300-400 párů.[2] Od té doby došlo k dalšímu poklesu, v největší kolonii na jihu ostrova Santa Cruz bylo v posledních letech sečteno pouhých 81 ptáků. V seznamu IUCN je řazen ke zranitelným druhům, což je pravděpodobně podceněním vážnosti stavu jeho populace.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii