AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek reliktní
  • Latinský název
  • Larus relictus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek reliktní

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek reliktní

Racek reliktní
(Larus relictus)

Popis zvířete

Racek reliktní (Larus relictus) je středně velkým středoasijským druhem racka z rodu Ichthyaetus.

Popis

Dospělí ptáci ve svatebním šatu mají černou hlavu s tmavočerveným zobákem, bílé tělo a ocas, světle šedá křídla s černou kresbou na špičce a bílými skvrnami u špiček krajních dvou letek. V prostém šatu (v zimě) mají hlavu bílou s nevýraznými šedými skvrnami nad okem a v příuší. Mladí ptáci se velmi podobají mladým rackům černohlavým.

Výskyt

Racek reliktní hnízdí na několika jezerech v polopouštích střední Asie (Mongolsko, Kazachstán, Rusko). Tažný, zimuje na pobřeží východní Asie od východní Číny po Vietnam. Zatoulaní ptáci byli zjištěni v Japonsku, ptáci kroužkovaní v oblasti hnízdění tohoto druhu byli nalezeni v Bulharsku a východním Turecku (tyto dva nálezy jsou však považovány za nedostatečně dokumentované).



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii