AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek růžový
  • Latinský název
  • Rhodostethia rosea

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek růžový

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek růžový

Racek růžový
(Rhodostethia rosea)

Popis zvířete

Racek růžový (Rhodostethia rosea) je malý arktický druh racka, jediný druh rodu monotypického Rhodostethia.

Popis

Dospělí ptáci mají bílou hlavu, oddělenou od růžového těla úzkým černým proužkem na krku. Hřbet je světle šedý, křídla jsou úzká, světle šedá, se širokým bílým zadním okrajem. Ocas je klínovitý, bílý. Nohy jsou oranžově červené, zobák černý. V prostém šatu (v zimě) černý proužek na krku mizí, temeno, týl a strany krku jsou šedé. Mladí ptáci jsou zbarveni podobně jako dospělí v prostém šatu, mají však na křídlech výraznou černou kresbu tvaru písmene "M".

Výskyt

Racek růžový hnízdí v severovýchodní Sibiři a na přilehlých ostrovech, malá (a zřejmě nestálá) populace také v Severní Americe a Grónsku. Výjimečně zahnízdil na Špicberkách. V mimohnízdní době se zdržuje na okraji arktického ledu. Každoročně zaletují jednotliví ptáci dále na jih do Evropy, především Británie, Irska a Skandinávie, zjištěn byl na jih po Španělsko, Makedonii a Itálii. Mimo Evropu byl zjištěn ve Spojených státech (na jih po Illinois), Japonsku a Mandžusku.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii