AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek šedohlavý
  • Latinský název
  • Chroicocephalus maculipennis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek šedohlavý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek šedohlavý

Racek šedohlavý
(Chroicocephalus maculipennis)

Popis zvířete

Racek šedohlavý (Chroicocephalus maculipennis) je středně velkým jihoamerickým a africkým druhem racka z rodu Chroicocephalus.

Popis

Dospělí ptáci se na první pohled podobají racku chechtavému, mají však odlišnou kresbu špičky křídla a zbarvení hlavy. Hlava je ve svatebním šatu světle šedá, s tmavším proužkem oddělujícím ji od bílého krku. Tělo a ocas jsou bílé, hřbet a křídla světle šedá; krajní ruční letky jsou bílé s černou kresbou, před špičkou krajních dvou letek jsou bílé skvrny. Nohy jsou červené, zobák tmavě červený. V prostém šatu (v zimě) je kresba hlavy omezena na skvrny u oka, na temeni a na zadním okraji hlavy. Zobák má tmavou špičku. Mladí ptáci se podobají dospělým ptákům v prostém šatu, pouze křídelní krovky mají hnědé špičky, chybí bílé skvrny před špičkami krajních letek a ocas je ukončen černou páskou.

Výskyt

Racek šedohlavý hnízdí ve dvou poddruzích na dvou kontinentech.

Poddruh L. c. cirrocephalus hnízdí v Jižní Americe v Brazílii, Argentině, Uruguaji, Paraguaji a Bolívii; status v západní části kontinentu je nejasný, zřejmě hnízdí v Ekvádoru a Peru. V mimohnízdní době se rozptylují směrem na sever; taoulaní ptáci byli zjištěni až v Panamě a na Floridě (jediný severoamerický záznam druhu).

Poddruh L. c. poliocephalus hnízdí v subsaharské Africe na sever po Gambii a jezera středoafrické příkopové propadliny. V mimohnízdní době se jižní populace rozptylují směrem k severu. Zatoulaní ptáci byli zjištěni daleko na severu ve Španělsku, Gibraltaru, Izraeli, Egyptě, Saúdské Arábii a Jemenu.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění