AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek šedokřídlý
  • Latinský název
  • Larus glaucescens

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek šedokřídlý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek šedokřídlý

Racek šedokřídlý
(Larus glaucescens)

Popis zvířete

Racek šedokřídlý (Larus glaucescens) je velkým tichooceánským druhem racka ze skupiny velkých bělohlavých racků rodu Larus.

Popis

Dospělí ptáci se podobají racku stříbřitému, špičky křídel však nejsou černé, ale pouze tmavěji šedé; mají bílou hlavu, tělo a ocas, šedý hřbet, šedá křídla s tmavšími špičkami a bílými skvrnami u špičky krajních 1-2 letek. Nohy jsou růžové, zobák je žlutý s červenou skvrnou u špičky. V zimě jsou hlava a krk šedavé. Mladí ptáci jsou celkově šedohnědě zbarvení, se světlými letkami, bez výrazněji tmavších částí opeření.

Výskyt

Hnízdí na tichooceánském pobřeží východní Asie a Severní Ameriky na jih po severovýchodní Spojené státy a v malém počtu po Kamčatku. Převážně tažný, v zimě táhne na jih po severní Japonsko a Kalifornii. Zatoulaní ptáci byli zaznamenáni na Havajských ostrovech, ve vnitrozemí Spojených států, Hongkongu, Maroku a na Kanárských ostrovech.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii