AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek stříbřitý
  • Latinský název
  • Larus argentatus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Čeleď:rackovití
Druh:racek stříbřitý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek stříbřitý

Racek stříbřitý
(Larus argentatus)

Popis zvířete

Racek stříbřitý (Larus argentatus) je velký druh racka ze skupiny "velkých bělohlavých racků". Jako většina druhů této skupiny má v dospělosti bílou hlavu, tělo a ocas, šedý hřbet, šedá křídla s černou kresbou a bílými špičkami letek. Zobák je žlutý s červenou skvrnou na spodní čelisti. Rozlišování od podobných druhů, s nimiž byl dříve spojován (racek bělohlavý, racek středomořský), je velmi obtížné. Racek stříbřitý hnízdí na pobřeží severozápadní Evropy od severní Francie a Britských ostrovů po severní Skandinávii a přilehlou část Ruska. V zimě zůstává v oblasti hnízdišť, pouze severněji hnízdící ptáci se posouvají do jižní části areálu druhu. V posledních letech se rozšířil také do vnitrozemí Polska. Nehojně v zimě zaletuje také dále na jih, včetně České republiky.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění