AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek tenkozobý
  • Latinský název
  • Chroicocephalus genei

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek tenkozobý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek tenkozobý

Racek tenkozobý
(Chroicocephalus genei)

Popis zvířete

Racek tenkozobý (Chroicocephalus genei) je středně velkým palearktickým druhem racka z rodu Chroicocephalus.

Popis

Dospělí ptáci se do jisté míry podobají racku chechtavému v prostém šatu, liší se čistě bílým zbarvením hlavy, delším krkem a delším tenkým zobákem. Nohy a zobák jsou ve svatebním šatu tmavě červené až červenohnědé, v prostém šatu pak oranžově červené. Mladí ptáci se liší od racka chechtavého ve stejném věku především tvarem zobáku a absencí tmavé kresby na hlavě; nohy i zobák jsou bledě oranžové.

Výskyt

Racek tenkozobý hnízdí v oblasti Středozemního, Černého a Kaspického moře od Tuniska a jižního Španělska po Turecko a Írán; mimo to hnízdí také v Mauretánii. Částečně tažný, většina ptáků zimuje ve Středozemním moři, Egyptě a Perském zálivu. Zatoulaní jedinci byli zjištěni v severní Evropě, jižně po Nigérii a Keňu a východně po Thajsko.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii