AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek velký
  • Latinský název
  • Larus ichthyaetus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Čeleď:rackovití
Druh:racek velký

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek velký

Racek velký
(Larus ichthyaetus)

Popis zvířete

Racek velký (Larus ichthyaetus) je jedním z největších druhů racků. Dospělí ptáci ve svatebním šatu mají černou hlavu a nápadně zbarvený žlutý zobák s černou a červenou páskou na špičce. Mladí ptáci se na první pohled podobají mladým rackům stříbřitým a podobným druhům, mají však bílý ocas s černou páskou na konci. Racek velký hnízdí ve vnitrozemí od severního Černého moře přes Kaspické moře po jezera střední Asie. Zimuje na jižním pobřeží Asie od Izraele a Rudého moře na východ po Barmu. Velmi vzácně zaletuje na západ do střední Evropy, pravidelně se objevuje v Polsku a Maďarsku. Výjimečně zalétl také do České republiky, kde byl dosud zjištěn dvakrát.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění