AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek vnitrozemský
  • Latinský název
  • Ichthyaetus pipixcan

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:racci
Čeleď:rackovití
Druh:racek vnitrozemský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek vnitrozemský

Racek vnitrozemský
(Ichthyaetus pipixcan)

Popis zvířete

Racek vnitrozemský (Ichthyaetus pipixcan, dříve Larus pipixcan) je středně velký až malý severoamerický druh racka z rodu Ichthyaetus.

Popis

Dospělí ptáci se podobají racku atlantickému, mají však větší bílé srpky nad a pod okem a odlišnou kresbu křídla. Mají černou hlavu, bílé tělo a ocas, šedý hřbet, šedá křídla s černou kresbou na špičce, oddělenou od šedé barvy bílým pruhem. Krajní ruční letky mají rozsáhlé bílé špičky. Nohy jsou tmavočervené, zobák červený, s tmavým pruhem na špičce. V prostém šatu (v zimě) mají bílé čelo a bradu, zbytek černé čepičky je bíle proužkovaný. Mladí ptáci mají hlavu zbarvenou jako dospělí – v prostém šatu, hnědá křídla a bílý ocas s černou páskou na konci.

Výskyt

Racek vnitrozemský hnízdí na prériích ve vnitrozemí jižní Kanady, areál zasahuje na území Spojených států (Jižní Dakota, Minnesota). Početnost populace se v posledních letech drasticky snižuje (v roce 1950 v jedné z kolonií 3 000 000 párů, celosvětová populace v současnosti asi 350 000 párů). Tažný na velkou vzdálenost, většina ptáků zimuje jižně od rovníku na pobřeží Jižní Ameriky od Peru po jižní Chile. Zatoulaní ptáci byli zjištěni v Karibském moři a na atlantském pobřeží Jižní Ameriky, Havajských ostrovech, Japonsku, na sever po Aljašku. Každoročně zaletuje do západní Evropy.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii