AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Rákosník obecný
  • Latinský název
  • Acrocephalus scirpaceus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Podřád:zpěvní
Čeleď:rákosníkovití
Rod:rákosník
Druh:rákosník obecný

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Rákosník obecný

Rákosník obecný
(Acrocephalus scirpaceus)

Popis zvířete

Rákosník obecný (Acrocephalus scirpaceus) je pták z čeledi pěnicovitých, je o něco menší než vrabec. Svrchu je červenavě hnědý, spodní strana bělavá a boky žlutohnědé.

Výskyt

Je to typický obyvatel hustého pásu rákosí našich vodstev. Jedná se o tažného ptáka, odlétá v říjnu do Afriky, navrací se v dubnu následujícího roku.

Způsob života

Obratně leze po rákosových stéblech, živí se hmyzem. Zpívá výrazným zpěvem s častým opakováním.

Rozmnožování

Při prvním hnízdění, což je v období mezi květnem až dubnem) připevňuje hnízdo k rákosům. Do hnízda samička naklade 3-5 vajec, na kterých sedí 11-12 dní a pečuje o mláďata dalších 11-13 dní. Do hnízd rákosníků často klade svá vejce kukačka.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii