AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Rákosník tamaryškový
  • Latinský název
  • Acrocephalus melanopogon

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Podřád:zpěvní
Čeleď:rákosníkovití
Rod:rákosník
Druh:rákosník tamaryškový

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Rákosník tamaryškový

Rákosník tamaryškový
(Acrocephalus melanopogon)

Popis zvířete

Rákosník tamaryškový (Acrocephalus melanopogon) je středně velký druh pěvce z čeledi pěnicovitých. Podobá se rákosníku proužkovanému, od něhož se liší velmi tmavým, černavým temenem, bělejším nadočním proužkem (směrem dozadu se rozšiřuje), tmavými nohami a kratšími ručními letkami. Před okem má úzký tmavší proužek, směřující dolů (odtud anglický název Moustached Warbler tedy „kníratý“). Hnízdí místy a roztroušeně v rákosinách.

V České republice byl poprvé zjištěn v roce 1961, do roku 2007 bylo zaznamenáno celkem 100 pozorování, většinou odchytů ptáků v rákosinách rybníků. Většina záznamů pochází z jižní Moravy, byl však vícekrát zjištěn také v jižních a východních Čechách. V roce 1999 se možná v jižních Čechách pokusil zahnízdit. Výskyt na našem území spadá do období jarního a především pak podzimního tahu.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii