AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Rákosník velký
  • Latinský název
  • Acrocephalus arundinaceus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Podřád:zpěvní
Čeleď:rákosníkovití
Rod:rákosník
Druh:rákosník velký

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 17 do 20 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 24 do 26 cm
  • Hmotnost:
  • od 28 do 38 g

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Rákosník velký

Rákosník velký
(Acrocephalus arundinaceus)

Popis zvířete

Rákosník velký (Acrocephalus arundinaceus) je středně velký zpěvný pták z čeledi pěnicovitých, náš největší druh rákosníka.

O něco menší než drozd zpěvný, dorůstá přibližně 17 - 20 cm, váží 28 - 38 g a v rozpětí křídel měří 24 - 26 cm. Je nenápadně zbarvený, převážně tmavě hnědý se světlejším, žlutavě zbarveným břichem, bílým hrdlem a světlým proužkem nad okem. Obě pohlaví se přitom zbarvením nijak neliší.

Rákosník velký obývá téměř výhradně větší rákosiny. Hnízdí na rozsáhlém území Evropy a v mírných oblastech západní Asie. Je tažný a na zimu migruje do tropické Afriky. V České republice se vyskytuje jako pravidelný, ačkoli nepříliš hojný letní host v rozmezí od dubna do listopadu, ročně na našem území přitom hnízdí přibližně 1,5 - 3 000 párů.

Většinou se zdržuje v monogamických párech, obratně prolézá rákosiny a při vyplašení vzlétá obvykle nízko a jen na krátké vzdálenosti. Podobně jako většina ostatních zástupců čeledi pěnicovitých je i rákosník velký převážně hmyzožravý, v menší míře však požírá i jiné menší živočichy. Od ostatních rákosníků jej můžeme nejsnadněji rozlišit podle charakteristického hlasu. Jako varovný signál používá výrazné drsné „krrr“, při zpěvu se ozývá hlasitým, daleko slyšitelným „trr trr kaar kaar kríí kríí“.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii