AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Rákosník zpěvný
  • Latinský název
  • Acrocephalus palustris

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Podřád:zpěvní
Čeleď:rákosníkovití
Rod:rákosník
Druh:rákosník zpěvný

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 12,5 do 13 cm

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Rákosník zpěvný

Rákosník zpěvný
(Acrocephalus palustris)

Popis zvířete

Rákosník zpěvný (Acrocephalus palustris) je pták z čeledi pěnicovitých. Hnízdí v mírných oblastech Evropy a západní Asie. Je tažný se zimovišti v jihovýchodní Africe, odkud se zpět do České republiky navrací na přelomu dubna a května. Doposud je na našem území stále běžný, ročně zde hnízdí v počtu 50 - 100 000 párů.

Rákosník zpěvný je malý pěvec dorůstající o něco menší velikosti než vrabec (12,5 - 13 cm). Dospělci mají hnědý hřbet a světlou spodinu těla. Obě pohlaví jsou si zbarvením velmi podobná, mladí ptáci mají žlutavější opeření na břiše.

Rákosník zpěvný k životu preferuje lokality s vyšší hustou rostlinnou vegetací v blízkosti močálů nebo řek. Podobně jako většina pěnicovitých ptáků je převážně hmyzožravý, ale v menší míře požírá také bobule. Je většinou monogamní a hnízdí jednou do roka. Hnízdo si důkladně vplétá mezi rákosová stébla nebo mezi jinou hustou přízemní vegetaci a během května až června do něj klade 3 - 6 světlých vajec s občasným tmavým skvrněním, na kterých sedí oba rodiče 12 - 13 dnů. Vylíhlá mláďata zůstávají následně v hnízdě dalších 11 - 13 dnů. Během období rozmnožování je jeho poznávacím znakem výrazný, rychlý zpěv s množstvím melodických cvrčivých, flétnovitých a štěbetavých zvuků, často při něm imituje i hlasy jiných druhů ptáků.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii