AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Raroh jižní
  • Latinský název
  • Falco biarmicus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:sokolovití
Rod:raroh
Druh:raroh jižní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 43 do 50 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 95 do 105 cm

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Raroh jižní

Raroh jižní
(Falco biarmicus)

Popis zvířete

Raroh jižní (Falco biarmicus) je velký dravý pták žijící v Africe, jihovýchodní Evropě a Asii.

Raroh jižní dorůstá 43 - 50 cm a v rozpětí křídel měří 95 - 105 cm. Svrchu je obvykle břidlicově šedý nebo šedohnědý, afričtí ptáci mají hřbet modrošedý. Spodina je světlá s hnědým skvrněním, které je u mladých ptáků výraznější. Na zátylku má výrazné rudé opeření, díky kterému jde dobře odlišit od podobného raroha velkého. Obě pohlaví se zbarvením neliší, mladí ptáci jsou štíhlejší a svrchu i hněději zbarvení bez rudého opeření na hlavě.

Raroh jižní obývá otevřené krajiny a savany. Svou kořist, kterou tvoří zejména menší ptáci, např. kavky nebo holubi, loví přímým pronásledováním. Hnízdí na útesových římsách, občas i na stromech. Klade 3 - 4 vejce.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii