AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Rehek zahradní
  • Latinský název
  • Phoenicurus phoenicurus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:drozdovití
Rod:rehek
Druh:rehek zahradní

Váhy a míry

  • Délka:
  • 14 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 20 do 24 cm
  • Hmotnost:
  • od 12 do 19 g

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Rehek zahradní

Rehek zahradní
(Phoenicurus phoenicurus)

Popis zvířete

Rehek zahradní (Phoenicurus phoenicurus) je malý stěhovaný pták z řádu pěvců.

Vzhled

Sameček má jasně bílé čelo, boky hlavy a hrdlo černé, horní stranu těla břidlicově namodrale šedou, spodní stranu, kostřec a ocas rezavě červené., ocasní pera kromě prostředního páru rezavé Samička je hnědavá, na spodní straně rezavá, podobná samičce rehka domácícho.

-Délka těla: 14 cm (asi jako vrabec)
-Rozpětí křídel 20-24 cm
-Hmotnost: 12-19 g

Výskyt a stanoviště

Ve střední Evropě přilétá v prví polovině dubna, odlétá v září až v první polovině října. Vyskytuje se ve světlých listnatých a smíšených lesích, zahradách a parcích, většinou v nížinách.

Potrava

Hmyz a pavouci.

Rozmnožování

Rehek zahradní hnízdí dvakrát do roka v dutinách všech druhů stromů (rád zahnízdí i v odpovídající budce - v. 20 cm, rozměr dna 12 x 12 cm, Ø vletového otvoru 32 mm). Začátek prvního hnízdění je v květnu, druhého koncem června. Samička snáší 5-7 jednobarevných modrozelených vajíček o velikosti 18x13 mm, na kterých sedí 13-14 dní. Po vylíhnutí rodiče mláďata krmí drobným hmyzem, popř. jeho larvami. Mláďata hnízdo opouštějí po 12 až 14 dnech.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii