AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Rejsek horský
  • Latinský název
  • Sorex alpinus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:hmyzožravci
Čeleď:rejskovití
Rod:rejsek
Druh:rejsek horský

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 60 do 80 mm
  • Délka ocasu:
  • od 53 do 71 mm
  • Hmotnost:
  • od 5 do 14 g

Biologická data

  • Počet mláďat:
  • 5

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Rejsek horský

Rejsek horský
(Sorex alpinus)

Popis zvířete

Rejsek horský (Sorex alpinus) je drobným zástupcem čeledi rejskovití (Soricidae), obývajícím především horské polohy.

Popis

Hlava s tělem měří 60-80 mm, ocas 53-71 mm, hmotnost 5-14 g. Tlama se dopředu zašpičaťuje. Špičky zubů jsou tmavě červené. Středně velký druh s poměrně dlouhým ocasem a velkými zadními tlapkami. Celé tělo má jak na hřbetě, tak i na bocích a na břiše jednobarevný černošedý tón, čímž se liší od ostatních našich rejsků. Další rozlišení je u zubů, první spodní stoličku má dvouhrotovou, jiní rejsci mají zub jednohrotový. Ocas je krátce osrstěný, dvoubarevný a minimálně stejně dlouhý jako hlava a tělo. Mláďata jsou světlejší.

Rozšíření

Obývá horské oblasti Evropy od Pyrenejí přes Alpy a pohoří střední Evropy po Karpaty a Balkán.

Výskyt v ČR

Při mapování výskytu savců byl zjištěn na Šumavě a jejím podhůří, v Blanském lese a Novohradských horách, na severu pak od Lužických hor přes Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, Kralický Sněžník, Hrubý Jeseník, Nízký Jeseník a Oderské vrchy po Beskydy, Javorníky a Bílé Karpaty. Mimo to byl jeho výskyt zaznamenán také ve Žďárských vrších. V Českém lese byl zjištěn pouze na německé straně.

Prostředí

Vyskytuje se především v horských oblastech v hustých travních porostech, lesích, ale i v oblastech nad hranicí lesa. Vyhledává vlhká místa a jehličnaté lesy ve výškách mezi 200-2500 m n. m.

Rozmnožování a potrava

Podobně jako rejsek obecný. Samice vrhá jednou až dvakrát ročně zhruba pět mláďat.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii