AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ropuška starostlivá
  • Latinský název
  • Alytes obstetricans

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:obojživelníci
Řád:žáby
Čeleď:pestrankovití
Rod:ropuška
Druh:ropuška starostlivá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 4 do 5 cm

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Ropuška starostlivá

Ropuška starostlivá
(Alytes obstetricans)

Popis zvířete

Ropuška starostlivá (Alytes obstetricans) je druh žáby z čeledi pestrankovití. Název dostala podle způsobu péče o mláďata.

Popis

Ropuška starostlivá je 4–5 cm dlouhá, zbarvení horní části těla kolísá mezi tmavě šedou a hnědou. Hřbet a horní strana noh jsou poseté četnými malými bradavkami, jež se po stranách hromadí v bradavčité lišty. Na dlaních předních končetin má 3 zhruba stejně velké hrboly. V létě nosí samečkové často šňůrky vajíček.

Samci se ozývají z úkrytů na souši, kde také dochází k páření žab, při němž samec nejprve uchopí samici v bocích. Když samička začne klást šňůrku vajíček, přesune se sameček dopředu, obejme samičku okolo krku a vajíčka oplozuje. Sameček si šňůrku vajíček namotá na horní část zadních nohou, namáčí ji pravidelně v kalužích a v jiných vodách, dokud se nezačnou ve vodě líhnout pulci. Samečky s vajíčky nacházíme od března do září.

Výskyt

Areálem rozšíření je Jihozápadní Evropa, část střední Evropy a Maroko. Je nezávislá na vodě. Obývá světlé lesy, opuštěnou kulturní krajinu s kamennými zídkami. Vyskytuje se do nadmořské výšky 2000 m.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: