AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Rosela pestrá
  • Latinský název
  • Platycercus eximius

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:rosela
Druh:rosela pestrá

Váhy a míry

  • Délka:
  • 30 cm

Facebook

Rosela pestrá

Rosela pestrá
(Platycercus eximius)

Popis zvířete

Rosela pestrá (Platycercus eximius) je pestře zbarvený australský papoušek.

Popis

Náleží mezi středně velké papoušky, dorůstá průměrně 30 cm. Má jasně červenou hlavu, světlý zobák, bílé líce a skvrnu pod zobákem, žlutou hruď a vrchní část břicha, na hřbetě je porostlá tmavými pery s nažloutlými okraji, křídla a ocasní pera má modravá a zbývající část ocasu tmavě zelenou. Obě pohlaví jsou si přitom zbarvením velice podobná, samice má však v porovnání se samcem poněkud jednotvárnější zbarvení.

Rozšíření

Rosela pestrá obývá řídce zalesněné nebo křovinaté oblasti, zahrady a parky v jihovýchodní Austrálii a na Tasmánii. Člověkem byla zavlečena také na Nový Zéland, kde v současné době obývá Severní ostrov a okolí Dunedinu na Jižním ostrově

Chování

Rosela pestrá žije v trvalých párech. Podobně jako ostatní druhy rosel požírá nejrůznější semena a plody. Hnízdí jednou ročně od srpna do ledna v dutinách stromů, kam klade 5-6 bílých, 26 x 22 mm velkých vajec, jejichž inkubace trvá 19 - 21 dnů. Samec se na zahřívání vajec nepodílí, později však pomáhá se sháněním potravy pro vylíhlá mláďata.

Chov

Díky svému výraznému zbarvení je často chována v zajetí. Zde však většinou vyžaduje větší prostor a množství nejrůznějších hraček a atrakcí.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění