AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Rybák oranžovozobý
  • Latinský název
  • Thalasseus bengalensis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Čeleď:rybákovití
Rod:rybák
Druh:rybák oranžovozobý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Rybák oranžovozobý

Rybák oranžovozobý
(Thalasseus bengalensis)

Popis zvířete

Rybák oranžovozobý (Thalasseus bengalensis) je středně velký druh rybáka ze skupiny chocholatých rybáků rodu Thalasseus.

Popis

Rybák oranžovozobý je zbarvený jako typičtí rybáci – tělo je bílé, hřbet a svrchní strana křídel světle šedá, na hlavě je černá čepička. Podobně jako u dalších chocholatých rybáků jsou pera čepičky prodloužená, takže tvoří krátkou chocholku. Vnitřní ruční letky jsou světlé, vnější černavé, svrchní strana ocasu a kostřec jsou šedé. Nohy jsou černé, zobák dlouhý a jasně oranžový. V prostém šatu (v zimě) mají bílé čelo a temeno, čepička je zachovaná jen v týle a za očima. Mladí ptáci mají šupinovitou kresbu per, tmavé ruční a loketní letky a tmavá ocasní pera.

Rozšíření

Hnízdí především v oblasti severního Indického oceánu a západního Tichého oceánu od Madagaskaru, Rudého moře a Perského zálivu na východ po Novou Guineu a Austrálii. Mimo to hnízdí také ve Středozemním moři. Dělí se do dvou poddruhů:

-S. b. bengalensis hnízdí v Rudém moři, na východním pobřeží Afriky a jižním a východním pobřeží Indie
-S. b. torresii hnízdí ve Středozemním moři, Perském zálivu, Pákistánu a dále na východ na Nové Guinei a v Austrálii
Některé populace jsou stálé, ptáci ze Středozemního moře táhnou zimovat na západní pobřeží Afriky, ptáci z Rudého moře na východní pobřeží na jih po Jihoafrickou republiku.

Výskyt v Evropě

Jediná známá hnízdiště druhu ve Středozemním moři leží v jeho africké části na dvou ostrůvcích u pobřeží Libye. Z této populace pravděpodobně pocházejí ptáci, kteří hnízdí na několika evropských lokalitách v čistých párech nebo ve smíšených párech s rybákem severním. Jediná pravidelná hnízdiště leží v deltě řeky Pádu v Itálii a deltě řeky Ebro ve Španělsku (na každém z nich jen 1-2 páry ročně). Mimo to hnízdili jednotliví ptáci ve smíšených párech v deltě řeky Evros v Řecku (1987), v Camargue na jihu Francie (1971) a po řadu let na ostrovech Farne Islands ve Velké Británii (1984-1999). Zatoulaní ptáci byli zjištěni dokonce ve vnitrozemí Evropy ve Švýcarsku a Rakousku.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii