AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Rys kanadský
  • Latinský název
  • Lynx canadensis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:kočkovití
Rod:rys
Druh:rys kanadský

Váhy a míry

  • Délka:
  • 1 m
  • Hmotnost:
  • 15 kg

Biologická data

  • Počet mláďat:
  • 1-5

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Rys kanadský

Rys kanadský
(Lynx canadensis)

Popis zvířete

Rys kanadský (Lynx canadensis) je jeden ze čtyř druhů rysů původně žijících po celé severní polokouli, zejména v Severní Americe. V současné době se vyskytuje již pouze ostrůvkovitě s maximem početnosti na Sibiři.

Popis

Rys kanadský dosahuje velikosti maximálně 1 m a je asi poloviční oproti rysu ostrovidu. Charakteristickým znakem je nápadná srst na tvářích a až 10 cm dlouhý hustý a jemný kožich, v létě světle šedé a v zimě stříbrobílé barvy. Ocas je asi deset centimetrů dlouhý, pahýlovitý s černým koncem. Dosahuje maximálně 15 kg hmotnosti. Samice mohou mít až pět mláďat, která kojí do věku pěti měsíců; masitou potravu jsou však koťata schopna přijímat již od jednoho měsíce. V České republice chovala rysy kanadské např. Zoo Ostrava – od roku 1998 se zde podařilo odchovat téměř třicet mláďat, v roce 2010 však zoo s chovem skončila.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění