AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Salašník horský
  • Latinský název
  • Sialia currucoides

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:drozdovití
Rod:salašník
Druh:salašník horský

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 15 do 20 cm

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Salašník horský

Salašník horský
(Sialia currucoides)

Popis zvířete

Salašník horský (Sialia currucoides) je středně velký zpěvný pták z čeledi drozdovitých.

Dorůstá 15 - 20 cm. Samec salašníka horského je jasně modrý s poněkud světlejším opeřením na spodní části břicha. Samice mají jednotvárněji modrá křídla a ocas, šedou hruď, temeno a hrdlo. Obě pohlaví mají také černý zobák a oči a poměrně dlouhé černě zbarvené končetiny.

Obývá oblasti ve vysokých nadmořských výškách v západní části Severní Ameriky až po Kanadu a Aljašku. Je převážně tažný a v zimě se často objevuje i v nižších polohách na území Mexika, ptáci z jižnějších populací však na svých hnízdištích často zůstávají po celý rok.

Salašník horský se živí převážně hmyzem, který chytá v letu nízko nad zemí, často však za kořistí vylétá i z pozorovatelny. Mimo hmyz však požírá také nejrůznější plody. Přes zimu se často shlukuje do hejn. Během námluv spolu samci často soupeří a jsou velice teritoriální. Hnízdí v otevřených horských krajinách, k hnízdění obvykle využívá opuštěné stromové dutiny.

Salašník horský je v současné době také symbolem států Idaho a Nevada.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii