AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Saranče vrzavá
  • Latinský název
  • Psophus stridulus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Třída:hmyz
Řád:rovnokřídlí
Podřád:saranče
Čeleď:sarančovití
Druh:saranče vrzavá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 19 do 35 mm

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Saranče vrzavá

Saranče vrzavá
(Psophus stridulus)

Popis zvířete

Saranče vrzavá (Psophus stridulus) se vyskytuje na slunných, převážně ovčích, extenzivních pastvinách většinou orientovaných na jih či jihozápad. Vyhledává nižší vegetací, kde hledají jedinci úkryt. Samci dosahují délky 19 – 25 mm a narozdíl od samic, dlouhých až 35 mm, dokážou popolétnout několik metrů. Při tomto letu vydávají dobře slyšitelný cvrčivý zvuk.

Záklaní zbarvení těla sarančete vrzavého je černohnědé, hnědé, šedočerné nebo rezavé.

V České Rrepublice se stavy tohoto sarančete výrazně snížily (především díky úbytkeu extenzivních pastvin). Největší populace obývá oblast Valašska a Bílých Karpat.