AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Sklípkan kadeřavý
  • Latinský název
  • Brachypelma albopilosum

Známé také jako

  • sklípkan bělopýřitý

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:klepítkatci
Třída:pavoukovci
Řád:pavouci
Podřád:sklípkani
Čeleď:sklípkanovití
Druh:sklípkan kadeřavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 6 do 8 cm
  • Hmotnost:
  • od 25 do 40 g

Facebook

Sklípkan kadeřavý

Sklípkan kadeřavý
(Brachypelma albopilosum)

Popis zvířete

Sklípkan kadeřavý žije na zemi v tropických pralesích Střední Ameriky. V zemi si vyhrabává jamku, kterou vystýlá pavučinou (odtud vznikl i jejich název - sklípkani).

Jde o mírný a nekousavý druh, který se dobře rozmnožuje. Brání se strháváním chloupků ze zadečku, které mají žahavé účinky a odradí případného útočníka.

Samci dorůstají délky 6 - 7 cm, samice kolem 8 cm.

Rozmnožování

Za 2 - 4 měsíce po páření vytváří samička v úkrytu kokon, do kterého naklade 400 a více vajíček. Kokon nosí s sebou. Po vylíhnutí mláďata zůstávají ještě nějakou dobu v kokonu a pak se rozlézají po okolí.

V kterých českých ZOO je k vidění