AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Skokan skřehotavý
  • Latinský název
  • Pelophylax ridibundus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:obojživelníci
Řád:žáby
Čeleď:skokanovití
Rod:skokan
Druh:skokan skřehotavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 12 do 16 cm

Biologická data

  • Délka života:
  • od 5 do 10 let

Facebook

Skokan skřehotavý

Skokan skřehotavý
(Pelophylax ridibundus)

Popis zvířete

Skokan skřehotavý (Pelophylax ridibundus, dříve také Rana ridibunda) je středně velký obojživelník z čeledi skokanovití.

Popis

Skokan skřehotavý je štíhlý obojživelník s poměrně malou hlavou a zakulaceným čenichem. Zadní končetiny má výrazně delší než přední, což mu umožňuje skákat na poměrně velké vzdálenosti.

Samci jsou velcí obvykle 12 cm, samice mohou dosáhnout i délky větší jak 16 cm. Zbarvení je velice variabilní, pohybuje se od tmavě zelené po hnědou nebo šedou, někteří jedinci mají na hřbetě a končetinách také jemné zelené proužkování. Jedinci ze středoevropské populace jsou obecně světle až tmavě zelení se světlejší hlavou a černým proužkováním na končetinách. V České republice nám hrozí záměna se skokanem zeleným a krátkonohým.

Rozšíření

Skokan skřehotavý se vyskytuje v západní, střední, severní a východní Evropě a ve východní, severní, střední a západní Asii. Jako nepůvodní druh žije v Belgii, Číně, Kazachstánu, Rusku, Saudské Arábii, Španělsku, Švýcarsku a ve Spojeném království. V České republice se jedná o kriticky ohrožený druh.

Žije v blízkosti pomalu tekoucích i stojatých vodách převážně v nižších polohách. Preferuje vody o teplotě přibližně 15 °C.

Chování

Skokan skřehotavý je aktivní ve dne. Ozývá se výrazným „gre ke ke ke kek“.

Živí se vodním hmyzem, pavoukovci, členovci a měkkýši, větší jedinci mohou pozřít také menší myš, mloka nebo rybu.

Samice klade do porostu vodních rostlin až 6 000 vajíček, z kterých se zhruba po 10 dnech líhnou larvy označované jako pulci. Pulci skokana skřehotavého jsou dlouzí 8 - 11 cm, z počátku dýchají žábrami a mají pouze ocásek, který jim během vývoje odpadá. Pohlavně dospívají ve 3. roce života a ve volné přírodě se průměrně dožívají 5 - 10 let.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění