AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Slavík tmavý
  • Latinský název
  • Luscinia megarhynchos

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:drozdovití
Rod:slavík
Druh:slavík tmavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 15 do 17 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 23 do 26 cm

Facebook

Slavík tmavý

Slavík tmavý
(Luscinia megarhynchos)

Popis zvířete

Slavík obecný (Luscinia megarhynchos) je malý tažný pták z řádu pěvců. Hnízdí zejména v lesích, křovinách a parcích na území Evropy a jihozápadní Asie. Je tažný se zimovišti v jižní Africe. V Česku se vyskytuje od dubna do září. Je u nás chráněný zákonem jako ohrožený druh. Jeho populace v ČR je přitom odhadována na 6 - 12 000 hnízdících párů. Slavík se dříve řadil do čeledi drozdovitých, nicméně od roku 1993 je řazen mezi lejskovité (Muscicapidae).

Popis

Je velký přibližně jako vrabec domácí, na délku měří 15-17 cm a rozpětí křídel má 23–26 cm. Zbarvením je rezavohnědý se špinavě bílou hrudí. Pohlaví se přitom zbarvením nijak neliší.

Způsob život

Živí se zejména hmyzem, který často loví za letu. Hnízdí od května do června. Hnízdo si staví na zemi v keřích a samice do něj následně klade 4 - 6 zeleno-hnědých vajec, na kterých sedí po dobu 13 - 14 dnů. Mláďata následně krmí oba rodiče. Hnízdo opuští po 11 až 12 dnech, ale s rodiči zůstávají ještě dalších 14 - 15 dnů.

Zpěv

Má neobyčejně bohatý hlasový fond. Při svém zpěvu střídá flétnové tóny, vydává silný tlukot, hvízdá i kloktá.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii