AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Snovač ohnivý
  • Latinský název
  • Euplectes hordeaceus

Známé také jako

  • přádelník korunkatý

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Podřád:zpěvní
Čeleď:snovačovití
Druh:snovač ohnivý

Facebook

Snovač ohnivý

Snovač ohnivý
(Euplectes hordeaceus)

Popis zvířete

Snovač ohnivý se vyskytuje na území od Senegambie v západní Africe po Etiopii a na jih po Angolu a Zimbabwe. Žije v zalesněných krajinách, na vlhkých a otevřených plochách v listovém porostu a dlouhé trávě, bažinatých proláklinách či strouhách, ale také na okrajích polí. Neobývá pralesy.

Kultivace krajiny mu přinesla užitek, úroda na polích mu slouží jako potrava. Během období sucha se houfuje do velkých hejn a cestuje krajinou za potravou. Má oranžové čelo, od očí k bradě se přes tváře táhne pruh černé barvy. Kořen zobáku je světlý.

Hnízdění a rozmnožování

Doba hnízdění se shoduje s obdobím dešťů. Samec uplete hnízdo typické pro konkrétní druh. Samice vybírá nejlepší stavbu, a s jejím autorem se pak spáruje. Vajíčka snáší mezi lednem a dubnem. Z vajec se pak vylíhnou po 14 dnech 2 – 4 mláďata. Na vejcích sedí pouze samice. Po 14 – 18 dnech mláďata opustí hnízdo, ale rodiče je ještě budou další 3 týdny krmit. Mláďata jsou krmena převážně hmyzem.

Dospělci sbírají semena travin. Často se stává, že velká hejna napadnou osetá pole domorodců a zničí jim celou úrodu obilovin.

V kterých českých ZOO je k vidění