AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Snovačka pokoutní
  • Latinský název
  • Steatoda bipunctata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:klepítkatci
Třída:pavoukovci
Řád:pavouci
Čeleď:snovačkovití
Druh:snovačka pokoutní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 4 do 7 mm

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Facebook

Snovačka pokoutní

Snovačka pokoutní
(Steatoda bipunctata)

Popis zvířete

Snovačka pokoutní (Steatoda bipunctata) je pavouk, který měří okolo 4 až 7 mm. Tohoto pavouka poznáme podle lesknoucí se barvy a má zploštělý zadeček.Jeho předohruď je červeno hnědá,oválný zadeček nahoře je černo hnědý s zřetelným dlouhým pruhem uprostřed.Další světlý pruh má na obou stranách těla od předního okraje až ke středu zadečku.Samec má velká makadla.

Způsob života

Snovačka pokoutní si spřádá nepravidelnou síť s oky.od níž smeřují k zemi lapací vlákna pokrytá kapičkami lepu.Díky hruběkožovitému zadečku s voskovou vrstvou na povrchu je zvláště odolná proti vysušení.Může celé měsíce přežívat bez potravy a vody.

Rozmnožování

Páření probíhá na jaře a na podzim. Při námluvách vydává samec(pomocí stridulačních orgánů a střídavých pohybů zadečku)cvrčivý zvuk ,tím přiměje samici vyjít z ůkrytu. K páření dochází na pavučinovém můstku,který před pářením utkal samec.První makadlo samec zavádí často déle než hodinu, po přestávce, vníž dílem znovu cvrká,pak zavede druhé makadlo.Růžově zbarvená vajíčka jsou v kokonu umístěna na okraji hnízda.

Výskyt

Vyskytuje se i tam, kde domácí pavouci nežijí, tedy na velmi suchých nebo vytápěných místech a ve volné přírodě – na skalách, v křoví, pod kameny atd.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii