AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Sojka chocholatá
  • Latinský název
  • Cyanocitta cristata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:krkavcovití
Rod:sojka
Druh:sojka chocholatá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 22 do 30 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 34 do 43 cm
  • Hmotnost:
  • od 70 do 100 g
  • Rychlost:
  • od 32 do 40 km/h

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Sojka chocholatá

Sojka chocholatá
(Cyanocitta cristata)

Popis zvířete

Sojka chocholatá (Cyanocitta cristata) je nejhojnějším a nejrozšířenějším druhem sojky v Severní Americe.

Dorůstá 22-30 cm, v rozpětí křídel měří 34-43 cm a váží 70-100 g, samci jsou přitom o něco větší než samice. Svrchu je převážně modrá s bílými skrvnami a černými pruhy na křídlech a ocase. Spodinu těla má světlou s o něco tmavším zbarvením na hrudi, kde má také výrazný černý pruh, který se táhne až po temeno. Tmavého zbarvení jsou též končetiny, oči a zobák. Výrazným znakem je také její chocholka na hlavě, kterou vztyčuje při vzrušení nebo vyplašení.

Její areál rozšíření zasahuje od jižní Kanady přes střed a východ Spojených států až po Floridu a severovýchod Texasu. Je částečně tažná. Vyskytuje se v celé řadě stanovišť. Preferuje přitom smíšené, bukové a dubové lesy, ale vyskytuje se též v lesích jehličnatých, v parcích i v blízkosti lidských obydlí.

Sojka chocholatá není rychlým letcem (dosahuje rychlosti zhruba 32-40 km/h) a proto bývá na otevřených prostranstvích, kde jí hrozí velké nebezpečí ze strany dravců, velmi ostražitá. Sama však bývá často agresivní k jiným menším ptákům. Po potravě, kterou tvoří různé plody (žaludy, bukvice), semena, malí bezobratlí a v malé míře i ptačí vejce a mláďata, pátrá jak na zemi, tak na stromech. Je zpravidla monogamní.

Hnízdo z větví a malých kořenů, následně vystlané peřím, mechem a jiným rostlinným materiálem, staví oba rodiče na stromě nebo na velkém keři. V jedné snůšce je 4-5 vajec, na jejichž 16-18 denní inkubaci se podílí samotná samice. O mláďata, která jsou opeřena ve věku 17-21 dnů, pak následně pečují oba rodiče.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii