AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Špaček růžový
  • Latinský název
  • Sturnus roseus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:špačkovití
Rod:špaček
Druh:špaček růžový

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Špaček růžový

Špaček růžový
(Sturnus roseus)

Popis zvířete

Špaček růžový (Sturnus roseus) je zpěvný pták z čeledi špačkovitých. Podle nových studiích může zastávat samostatný rod Pastor. Hnízdí v rozmezí od jihovýchodní Evropy po jižní Asii. Je tažný se zimovišti v Indii a tropické Asii. Občas bývá zaznamenáván také na území střední Evropy, včetně České republiky. Jeho přirozeným prostředím jsou stepi a otevřená hospodářská krajina.

Dospělí ptáci jsou nezaměnitelní, převážně růžoví, se světle oranžovými končetinami a zobákem a leskle černou hlavou, křídly a ocasem. Samci v období rozmnožování mají navíc výrazně prodloužená pera na hlavě, která při vzrušení vztyčují. Stejně jako jiné druhy špačků je i špaček růžový velmi společenský a na zimu tvoří velká hejna. Je všežravý, ale v potravě preferuje hmyz, zejména kobylky.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii