AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Špaček Tristramův
  • Latinský název
  • Onychognathus tristramii

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:špačkovití
Druh:špaček tristramův

Váhy a míry

  • Délka:
  • 25 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 44 do 45 cm
  • Hmotnost:
  • od 100 do 140 g

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Špaček Tristramův

Špaček Tristramův
(Onychognathus tristramii)

Popis zvířete

Špaček Tristramův (Onychognathus tristramii) je pěvec z čeledi špačkovitých, vyskytující se v Izraeli, Jordánsku, severovýchodní egyptské Sinaji, západní Saudské Arábii a v Jemenu.

Popis

Dorůstá asi 25 cm, v rozpětí křídel měří 44 - 45 cm a váží 100 - 140 g. Samci mají leskle černé peří s oranžovými skvrnami na vnějšku křídel, které jsou částečně viditelné za letu. Zobák a nohy jsou černé. Samice a mladí ptáci jsou podobní, jen temnější s šedší hlavou, bez lesklého peří.

Žije v koloniích, až třistačlenných. Hnízdící pár je spolu celý rok. Hnízdí většinou na skalách. Samice klade většinou tři vejce, na kterých sedí 16 dní. O mláďata se pár stará do jejich opuštění hnízda po třiceti dnech, ale i potom se drží mláďata rodičů.

Pojmenován byl po reverendu H. B. Tristramovi.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii