AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Srnčík korejský
  • Latinský název
  • Hydropotes inermis argyropus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:sudokopytníci
Podřád:přežvýkaví
Čeleď:jelenovití
Druh:srnčík korejský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Srnčík korejský

Srnčík korejský
(Hydropotes inermis argyropus)

Popis zvířete

Srnčík korejský patří do podčeledi nejprimitivnějších jelenovitých.

Srnčíci jsou plachá zvířata, která vycházejí ven zpravidla až za soumraku. Obývá bažinaté nížiny poblíž řek a vodních nádrží východní a střední Číny a Koreje. Tento drobný jelínek nemá parohy. Samcům se věkem velmi prodlužují horní tesáky, kterými často způsobuje poranění svým sokům v období říje.

Samicím narůstají tesáky také, ale zdaleka ne tak dlouhé a nebezpečné. Říje probíhá v období pozdního listopadu a v prosinci, v této době samec vyžene všechny ostatní samce ze svého teritoria. Samice rodí v průměru dvě až tři mláďata (v některých případech až 6) o průměrné váze 0,8 kg. Plné velikosti mláďata dorůstají ve věku šesti měsíců. Cítí-li se srnčík ohrožen, vydává křiklavý štěkot.