AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Stepník černonohý
  • Latinský název
  • Eresus sandaliatus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:klepítkatci
Třída:pavoukovci
Řád:pavouci
Čeleď:stepníkovití
Rod:stepník
Druh:stepník černonohý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 6 do 16 mm

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Stepník černonohý

Stepník černonohý
(Eresus sandaliatus)

Popis zvířete

Stepník černonohý (Eresus sandaliatus) je nápadně zbarvený a ohrožený druh pavouků z čeledi stepníkovitých. Připomíná pavouka skákavku, avšak bez nápadně zvětšených očí - 4 jsou těsně vedle sebe a 4 další leží v částech karapaxu (hlavohrudi)

Popis

- samice 8 - 16 mm , má jednotné černé zbarvení
- samec veliký 6-11 mm má zářivě červený zadeček s 4 černými puntíky.

Na rozdíl od podobného stepníka rudého má černě zbarvené všechny nohy a přední dva páry jsou nápadně černobílé. Mnohdy jsou však oba druhy nerozlišovány

Areál rozšíření

Areál rozšíření zahrnuje západní Evropu od jižního Norska přes Anglii, Francii až po severní Itálii. V ČR se vyskytuje vzácně na západě.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: