AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Stepník rudý
  • Latinský název
  • Eresus cinnaberinus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:klepítkatci
Třída:pavoukovci
Řád:pavouci
Čeleď:stepníkovití
Rod:stepník
Druh:stepník rudý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 10 do 14 mm

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Stepník rudý

Stepník rudý
(Eresus cinnaberinus)

Popis zvířete

Stepník rudý (Eresus cinnaberinus) je nápadně zbarvený a ohrožený druh pavouků z čeledi stepníkovitých. Připomíná pavouka skákavku, avšak bez nápadně zvětšených očí - 4 jsou těsně vedle sebe a 4 další leží v částech karapaxu (hlavohrudi)

Popis

Samice 10-14mm (na Jihu vždy delší), má jednotné černé zbarvení přecházející na hlavohrudi mnohdy do žlutava. Samec veliký 10-11 mm má zářivě červený zadeček s 4 černými puntíky, často obroubenými bílou barvou.

Areál rozšíření

Stepi a vřesoviště ve střední Evropě. V ČR se vyskytuje vzácně žije pouze v Mohelecké Hadovcové stepi.

Pozoruhodnosti

Pavouk se dožívá 3 až 4 let. Žije ve velmi dobře ukryté pavučině na zemi, pavučina je tvořena pevnou asi 5 cm širokou stříškou, která je nahoře pokryta travou a pokračuje dále jako rourka široká asi jako prst. Od okraje se táhnou lapací vlákna s jejichž pomocí dokáže ulovit i střevlíka. Je jedovatý a velmi plachý,takže je velmi malá pravděpodobnost že na něj narazíte.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii