AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Štětkoun africký
  • Latinský název
  • Potamochoerus porcus

Známé také jako

  • prase štětkaté
  • štětkoun kamerunský
  • štětkoun ubanžský
  • štětkoun západoafrický

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:sudokopytníci
Podřád:nepřežvýkaví
Čeleď:prasatovití
Druh:štětkoun africký

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • 70 cm
  • Délka:
  • od 100 do 140 cm
  • Hmotnost:
  • od 50 do 130 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 4 měsíce
  • Počet mláďat:
  • 3 - 6

Facebook

Štětkoun africký

Štětkoun africký
(Potamochoerus porcus)

Popis zvířete

Štětkoun africký (Potamochoerus porcus) je druh divoce žijícího prasete z čeledi prasatovitých. Ve volné přírodě žije ve Střední Africe v listnatých a smíšených lesích a v buši do výšky 4000 m n. m.

Shlukuje se do malých stád o maximálně 20 jedincích. Samice je březí 120 - 127 dní a rodí 1 až 8, podle jiných zdrojů 3 až 6 mláďať. Štětkoun africký je rezavohnědě zbarvený všežravec, kromě plodů a hlíz žere také ptačí vejce či mláďata. Je aktivní především ráno a večer.

Zajímavosti

Nezvyklé výrůstky na hlavě slouží u samců v období námluv jako "nárazníky" při vzájemných soubojích.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii