AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Strakapoud americký
  • Latinský název
  • Picoides villosus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:šplhavci
Čeleď:datlovití
Rod:strakapoud
Druh:strakapoud americký

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 18 do 26 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 33 do 41 cm
  • Hmotnost:
  • od 40 do 95 g

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Facebook

Strakapoud americký

Strakapoud americký
(Picoides villosus)

Popis zvířete

Strakapoud americký (Picoides villosus) je středně velký strakapoud.

Dospělý pták dorůstá 18–26 cm, dosahuje hmotnosti mezi 40–95 g a v rozpětí křídel měří 33–41 cm. Má černá křídla s bílými pruhy, černý ocas, temeno a zátylek, bílý hřbet, spodní stranu těla a pruh pod i nad okem. Samci se od samic odlišují červeně zbarvenou skvrnou na zadní části hlavy, kterou samice zcela postrádají.

Je velice podobný strakapoudu osikovému, oba dva druhy přitom nejsou nijak zvláště blízce příbuzné. Jsou tak typickým příkladem konvergentní evoluce.

Strakapoud americký je nejrozšířenějším americkým strakapoudem. Vyskytuje se především v zalesněných oblastech s porostem starých stromů na velkém území Severní a Střední Ameriky a na některých ostrovech v Karibiku; často, zejména přes zimu, se objevuje i na zahradách a v případě nedostatku potravy běžně navštěvuje také krmítka. Na většině svého areálu rozšíření je stálý, směrem na jih se částečně stahují pouze ptáci žijící v severních oblastech. Potravu vyhledává na stromech, požírá zejména hmyz, ale také bobule, semena, ořechy (které upevňuje do vidlice větve a pak do nich seká zobákem) a mízu. Hnízdí ve stromové dutině, kterou hloubí samec i samice ve výšce 4–6 m nad zemí. Klade do ní průměrně 4 bělavá vejce, na kterých sedí po dobu přibližně 14 dnů. Mláďata opouštějí hnízdo po 28–30 dnech.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii