AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Sýc rousný
  • Latinský název
  • Aegolius funereus

Známé také jako

  • sýc rousňák

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:sovy
Čeleď:puštíkovití
Rod:sýc
Druh:sýc rousný

Váhy a míry

  • Délka:
  • 25 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 55 do 56 cm
  • Hmotnost:
  • od 90 do 200 g

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Sýc rousný

Sýc rousný
(Aegolius funereus)

Popis zvířete

Sýc rousný (Aegolius funereus), občas uváděn jako sýček rousný, je nevelká puštíkovitá sova vyskytující se v tajgách a horských lesích na území Severní Ameriky a východní až západní Eurasie. Je stálý, ačkoli často zalétává i do jižnějších oblastí, velice vzácně se objevuje i v České republice.

Popis

Sýc rousný je malý zavalitý pták veliký asi jako sýček obecný. Má krátký ocas a velkou, poměrně plochou hlavou s šedým zahnutým zobákem a velkýma, žlutýma očima. Svým šedým až světle hnědým opeřením s bílým pruhováním a skvrněním, které je nejintenzivnější na spodní straně těla je skvěle zamaskován v lokalitách se svým přirozeným biomem. Nápadným znakem sýce rousného je i černé lemování světle šedého obličeje. Pohlaví se od sebe zbarvením neliší, mladí ptáci jsou čokoládově hnědí.

Chování

Je aktivní v noci, ačkoli v některých lokalitách přešel na denní aktivitu. Loví především drobné hlodavce, především hraboše, lumíky nebo myši, jiné menší savce, ptáky a jejich mláďata, příležitostně i hmyz. Na svou kořist číhá na výše položené pozorovatelně a překvapuje ji velice rychlým, ale neslyšitelným výpadem.

Nejčastěji se ozývá výrazným „ug ug“.

Hnízdí od dubna do května a ročně má jednu snůšku obsahující 4 až 6 vajec. Nejčastěji se zahnízďuje v opuštěných stromových dutinách, vytvořených datlem černým nebo strakapoudem. Na vejcích sedí 26 až 28 dní pouze samice. Mláďata opouštějí hnízdo po 30 dnech po vylíhnutí.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění